Prírodná želatína - agar
Pre všetkých milovníkov želatínových koláčov, ktorí zo svojho jedálnička vyradili živočíšne produkty a tým pádom aj želatínu, ktorá je vyrábaná zo zvieracích zvyškov je tu agar.
Pre všetkých milovníkov želatínových koláčov, ktorí zo svojho jedálnička vyradili živočíšne produkty a tým pádom aj želatínu, ktorá je vyrábaná zo zvieracích zvyškov je tu agar.
Lahôdkové alebo neaktívne droždie je ďalším zlatým pokladom vo vegánskej kuchyni. Ide o neaktívne pivovarské kvasnice a preto slúži čisto iba na dochucovanie jedál. Toto droždie so sladovým výťažkom tzv. Tebi droždie, sa môže používať nie len ako dochucovadlo ale aj ako výživový doplnok, pretože obsahuje veľmi kvalitné bielkoviny, minerálne látky...
Zvláštna tmavo-hnedá až čierna lepkavá nátierka s výraznou vôňou a ešte výraznejšou chuťou, ktorú si buď zamilujete alebo sa jej budete vyhýbať oblúkom. Áno reč je o Marmite. Ide o silný kvasničný extrakt, ktorý obsahuje veľké množstvo vitamínov ako vitamín B1, B2, B12, niacín a kyselinu listovú. Množstvo vitamínu B12 ocenia hlavne vegáni.
Tahini je ďalšia magická ingrediencia, ktorú každý vegán potrebuje vo svojom živote. Tím, ktorí obľubujú hummus a už si ho pripravovali sami doma určite nikto nemusí Tahini pastu predstavovať. Pre tých, ktorí ju nepoznajú ide o pastu zo sezamových semiačok, používa sa ako dochucovadlo, na zahusťovanie a tiež pri príprave rôznych nátierok a...
Kala Namak, Sanchal alebo po našom Himalájska čierna soľ. Ako už prezrádza názov, čierna soľ pochádza z Himalájí. V skutočnosti je tmavo fialová až čierna v podobe kameňa ale po zomletí má ružovo-sivú farbu. Čím je tak výnimočná? Myslím si, že túto zvláštnu ingredienciu pozná väčšina skúsených vegánov a pre tých, ktorí sa doteraz s touto soľou ešte...
Aqafaba je malý zázrak z plechovky. Tento zaujímavý názov je odvodený z latinského aqua (voda) a faba (strukoviny). Ak ste doteraz vylievali nálev z cícera nabudúce si ho skúste odložiť. Tekutina, ktorá ostane po namáčaní alebo varení rôznych strukovín sa dá skvelo využiť ako náhrada za vajíčka.
Nahradiť vajíčka v receptoch vôbec nie je taký veľký problém ako si mnohý ľudia myslia. Samotné vajíčka majú v kuchyni niekoľko funkcií ako napríklad dvíhanie, spájanie alebo prevzdušnenie cesta. Vo väčšine receptoch stačí vajíčko jednoducho vynechať a štruktúra ani chuť jedla sa nám nezmení. Zo začiatku som sa snažila vajíčka vždy nahradiť inou...