Čo je aquafaba?

30.07.2019

Aqafaba je malý zázrak z plechovky. Tento zaujímavý názov je odvodený z latinského aqua (voda) a faba (strukoviny). Ak ste doteraz vylievali nálev z cícera nabudúce si ho skúste odložiť. Tekutina, ktorá ostane po namáčaní alebo varení rôznych strukovín sa dá skvelo využiť ako náhrada za vajíčka.

V čom je aquafaba výnimočná od ostatných náhrad vajec? Vajíčka si v koláčoch a iných receptoch ľahko nahradíme banánom, škrobom, chia semienkami, ľanom, kupovanými náhradami (ktoré mi prídu zbytočné) alebo ich pri pečení tortového korpusu či bábovky môžeme úplne vynechať a nič sa nestane.

Avšak pri niektorých receptoch to bez vajíčok nejde. Napríklad pri takých pusinkách, makarónkach či pavlovej torte. Banán alebo rozomleté chia semienka sú síce skvelou náhradou v ceste avšak sneh ako z bielku z nich nikdy mať nebudeme. A práve v tom je veľká výhoda takzvanej aquafaby, že sa z nej dá vyšľahať hmota podobná snehu z bielkov. 


AKO SPRÁVNE POUŽÍVAŤ AQAFABU?

1 polievková lyžica aquafaby - 1 vaječný žĺtok (cca 15 ml)

2 polievkové lyžice aqafaby - 1 vaječný bielok (30 ml)

3 polievkové lyžice - 1 cele vajce (45)


Využiť ju môžeme v sladkých aj slaných receptoch. Jej chuť závisí od toho či sme si kúpili cícer, ktorý je v slanom alebo v nesolenom náleve. Aby nám pekne držala svoj tvar aj po upečení je dobré ju šľahať spolu s lyžicou cukru a minimálne 10 minút. 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky