Poznáte Kala Namak?

31.07.2019

Kala Namak, Sanchal alebo po našom Himalájska čierna soľ. Ako už prezrádza názov, čierna soľ pochádza z Himalájí. V skutočnosti je tmavo fialová až čierna v podobe kameňa ale po zomletí má ružovo-sivú farbu. Čím je tak výnimočná? Myslím si, že túto zvláštnu ingredienciu pozná väčšina skúsených vegánov a pre tých, ktorí sa doteraz s touto soľou ešte nestretli bude tento článok určite dobrou inšpiráciou. Kala Namak obsahuje približne 98 % chloridu sodného, vďaka čomu je slaná ale taktiež obsahuje sulfáty a sulfidy, ktoré jej dodávajú špecifickú a jedinečnú chuť síri.


Čierna soľ má aj zdraviu a telu prospešné účinky. Minerál krásy ako sa síra nazýva je prospešná pre naše vlasy, pevné nechty a hydratáciu pokožky. Vzhľadom na to, že neobsahuje žiaden sodík je vhodná aj pre ľudí, ktorých trápi vysoký krvný tlak. Okrem blahodarných účinkov na našu krásu pomáha aj pri zdravotných problémoch, hlavne pri zažívacích problémoch, nafukovaní a tiež pomáha proti páleniu záhy.

V kuchyni našla svoje uplatnenie hlavne pri výrobe vegánskej omelety, praženice alebo vajíčkových nátierok. Vďaka obsahu síri dodá jedlu až neuveriteľne autentickú chuť vajíčok. Reaguje hlavne s vodou a síra sa začne postupne uvoľňovať, odporúčam ju preto pridávať až na konci varenia alebo pred servírovaním aby jej chuť a vôňa príliš nevyprchala. Keďže ide o soľ, pri vytváraní pomazánok a jedál nesmieme zabudnúť upraviť dávkovanie klasickej soli aby sme si jedlo nepresolili. 


Ak ste ešte nemali tú možnosť ju ochutnať, určite ju skúste. Budete prekvapený ako veľmi pripomína chuť vajíčka. Dostať ju v obchodoch so zdravou výživou. 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky