Palacinková torta

03.08.2019

Chcete pripraviť netradičnú tortu? Palacinková torta určite poteší všetky deti a aj tých dospelých. Naplniť a ozdobiť si ju môžete podľa seba, predstavivosti sa medze nekladú. Výborne chutí aj s domácou kokosovou šľahačkou. Podrobný recept na vegan palacinky už máme tu.


Budeme potrebovať:

  • rastlinné mlieko 700 ml
  • voda 200 ml
  • hladká múka 450 g
  • vanilkový cukor 2 ks
  • kypriaci prášok 1 ks
  • cukor 50 g
  • olej 3 pl
  • kokosové mlieko 1
  • plechovka
  • soľ 

Keďže budeme robiť minimálne 20 palaciniek, pripravíme si veľkú misku, nalejeme do nej 700 ml rastlinného mlieka podľa chuti a pridáme ešte 200 ml vlažnej vody. Pridáme dva vanilkové prášky, jeden celý kypriaci prášok do pečiva, cukor a 3 polievkové lyžice oleja. Všetko dobre premiešame a začneme pridávať preosiatu hladkú múku. Množstvo múky je orientačné, ak by bolo cesto príliš riedke dosypeme ešte viac múky aby malo dobrú konzistenciu. Použijeme metličku na šľahanie a všetko dobre premiešame aby nám vznikli bublinky a cesto bolo nadýchané. Do cesta môžeme pridať aj štipku škorice.

Dôležité je použiť kvalitnú panvicu, ktorá neprihára. Ja na opekanie palaciniek nepoužívam olej ale ak máte panvice, ktoré zvyknú prihárať rozotrite na ňu trochu oleja. Cesto naberáme žufankou a vylejeme ho do stredu rozpálenej panvice. Po panvici rozlejeme cesto a opekáme chvíľu z jednej strany kým sa nám voria bublinky, potom otočíme a opečieme z druhej strany. Palacinky neopekáme príliš dlho aby neboli príliš tvrdé. Z cesta by nám malo vyjsť približne 20 palaciniek.

Ako náplň medzi jednotlivými palacinkami použijeme domácu šľahačku z kokosového mlieka. Môžeme použiť aj obyčajný džem alebo kupovanú rastlinnú šľahačku, ktoré ale bývajú dosť drahé. Na vyrobenie domácej šľahačky budeme potrebovať kokosové mlieko z plechovky s vysokým obsahom tuku. Čím vyšší obsah tým lepšie. Mlieko necháme cez noc v chladničke, použijeme z neho iba tuhú časť. Vodu potrebovať nebudeme. Pokiaľ máme mlieko s vysokým obsahom tuku vody bude v plechovke minimálne.

Vyberieme stuhnutú časť, pridáme trochu citrónovej šťavy a môžeme ešte pridať vanilkový extrakt. Všetko spolu dobre vyšľaháme ručným mixérom. Vyšľahaná šľahačka dobre drží tvar. Ak chceme hrubšie vrstvy pridáme ešte jedno kokosové mlieko. Vrch ozdobíme podľa chuti a môžeme podávať. 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky