Vegan zemiakové placky
Zemiakové placky sú tradičným a veľmi chutným Horehronským pokrmom, kde ich poznajú pod pojmom Haruľe alebo Budkáč.
Budeme potrebovať:
- zemiaky 8-10 ks
- hladká múka 5 pl
- cesnak 2 ks
- cibuľa 1 ks
- soľ
- čierne korenie
- červená paprika
- majorán
- rasca
- olej
![](https://36c5abf9f6.cbaul-cdnwnd.com/11ec70c0a89dc43b95b51b26660d59a7/200000053-508ec5187c/zemiakove-placky-lw-bn-img_3975.jpg?ph=36c5abf9f6)
Najprv si do misky postrúhame zemiaky na
hrubšom drháku. Pridáme nakrájanú cibuľu a pretlčený cesnak. Zemiaky,
cibuľu a cesnak dobre premiešame a pridáme múku, soľ, majoránku
čierne korenie, mletú papriku a rascu.
Ja používam drvenú rascu ale kto má rád celú môže použiť aj takú. Všetko spolu dobre premiešame a vložíme na rozohriaty olej, z cesta vytvarujeme malé placky. Na panvici ich ešte popritláčame trochu vidličkou a opražíme z oboch strán.
Po opečení do zlatista ich položíme na kuchynskú utierku aby sa do nej vpil zvyšný olej a môžeme podávať s kyslím sójovým jogurtom a mladou cibuľkou. Keď nemám doma k dispozícií kyslí jogurt jem ich aj samotné pretože sú veľmi chutné alebo s kečupom.