Zemiakové perky - slané

01.07.2019

Perky alebo pirohy, je jedno ako ich u vás doma voláte ale tento recept určite pozná každý. Cesto je skoro všade rovnaké, stará klasika - uvarené zemiaky, múka a vajíčko, iba plnky sa menia podľa chuti kuchárov a podľa regiónov. V našej vegánskej verzii samozrejme vajíčko vynecháme, ktoré v ceste vôbec aj tak nechýba a pripravíme si slanú verziu pirohov. 


Na cesto budeme potrebovať:

  • zemiaky 700 g
  • hladká múka 250 g
  • olej 1 pl
  • soľ štipka

Na slanú plnku budeme potrebovať:

  • údené tofu 1 ks
  • sojakrém 1 ks
  • cibuľa 1 ks
  • soľ
  • červená paprika
  • čierne korenie
  • pažítka

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Vychladené zemiaky pretlačíme alebo najemno nastrúhame do väčšej misy. Pridáme lyžicu oleja, štipku soli. Postupne prisypávame múku až kým nevymiesime vláčne cesto. Múky by malo byť menej ako zemiakov, pretože cesto musí byť vláčnejšie a nie príliš tuhé. Necháme ho chvíľu odpočívať a medzitým si pripravíme plnku.

Môžeme použiť polovicu údeného tofu a druhú polovicu ako posýpku alebo môžeme dať do plnky celé balenie. Polovicu alebo celé tofu rozmrvíme, zmiešame so sojakrémom a do zmesi pridáme soľ, mleté čierne korenie, štipku sladkej mletej červenej papriky a pažítku. Ak máme doma citrón môžeme pridať aj pár kvapiek citrónovej šťavy. Dobre premiešame a dáme na chvíľu do chladničky.

Podľa potreby pomúčime dosku, vrch aj spodok cesta aby sa príliš nelepilo. Vytvarujeme bochník, ktorý je pomúčený z obidvoch strán a vyvaľkáme na hrúbku približne 2-4 mm. Ak máme vykrajovač na pirohy použijeme ten. Ak doma nemáme k dispozícii túto pomôcku pirohy vykrojíme pomocou pohára do stredu dáme lyžičku plnky, cesto prehneme a zatlačíme kraje vidličkou.

Ak by bolo cesto príliš tuhe a okraje nedržali pokope, môžeme ich potrieť vodou aby z nich nevytiekla pri varení plnka.

Do väčšieho hrnca dáme variť osolenú vodu a tiež môžeme do vody dať aj trochu oleja. Keď už bude voda vrieť postupne pridávame pirohy, opatrne zamiešame aby sa neprichytili na spodok hrnca a približne po 3-4 minútach, keď vyplávajú na povrch ich vyberieme a prepláchneme studenou vodou.

Ak sme si odložili polovicu tofu ako posýpku, nakrájame túto polovicu na menšie kocky. Na rozohriaty olej pridáme na jemno nakrájanú cibuľu s kockami tofu a opražíme ich. Po opražení, zmes zmiešame s čerstvými bylinkami a posypeme s ňou pirohy.

Ďalšou možnosťou, ktorú môžeme použiť ako posýpku na vrch je, že rozmixujeme polovicu odloženého tofu so sojakrémom, pridáme citrónovú šťavu, soľ a korenie. Zmes vylejeme na pirohy a pridáme nadrobno nakrájanú mladú jarnú cibuľku. 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky