Sviečková na smotane

23.10.2019

Keďže sme chceli vyskúšať niečo čo sa u nás tak často nevarí voľba padla na zeleninovú bombu v podobe sviečkovej na smotane. Recept sme vyskúšali a boli sme prekvapení ako nám zachutil. S domácou knedľou a seitanom alebo vegánskymi mäsovými guličkami je tento recept ako stvorený na nedeľný obed. 


Budeme potrebovať: 

  • mrkva 1 kg
  • petržlen 3 ks
  • zeler 1 ks
  • cibuľa 1 ks
  • ryžová smotana 1 ks
  • mletá paprika
  • čierne korenie
  • bobkový list
  • soľ
  • olej

Zeleninu si očistíme a nakrájame na kolieska. Jednu väčšiu cibuľu ošúpeme a nakrájame na hrubšie kocky. Nemusí byť nakrájaná na jemno pretože sa na konci aj tak rozmixuje.

Do väčšieho hrnca dáme rozohriať olej. Opražíme na ňom cibuľu, keď trochu zozlatne pridáme červenú papriku premiešame a pridáme nakrájanú zeleninu, ktorú pár minút opekáme. Pridáme soľ, bobkový list, čierne korenie a zalejeme vriacou vodou.

Varíme približne 30 až 40 minút, kým zelenina nie je uvarená do mäkka. Keď už máme uvarenú zeleninu vyberieme bobkové listy a prípadne aj zelerovú vňať ak ste ju dali vyvariť. Ak máme príliš veľa vody odoberieme si časť do väčšieho pohára.

Zeleninu pomixujeme ponorným mixérom, pridáme ryžovú smotanu. Ak je omáčka moc hustá pridávame po častiach vodu, ktorú sme si predtým odložili až kým omáčka nemá požadovanú krémovú konzistenciu. Necháme ešte na miernom plameni prevrieť približne 5 minút a môžeme podávať s knedľou. Namiesto mäsa môžeme opiecť seitan alebo si pripraviť mäsové guľky. 

Omáčka tiež chutí výborne len tak s knedľou. 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky