Šošovicová polievka
Táto klasická mliečna šošovicová polievka je u nás veľmi obľúbená a radi ju varia aj nevegánsky členovia našej domácnosti. Jej chuť je na nerozoznanie od tej, ktorá sa robí z kravského mlieka.
Sušenú
šošovicu si môžeme dať na hodinu namočiť do vody, bude potom rýchlejšie
uvarená. Nič sa však nestane ak ju dáme hneď variť.
Ak varíme zo sušenej šošovice, tak si ju najprv prepláchneme a dáme variť do vriacej vody. Stíšime na stredne silný oheň, pridáme trochu soli a za občasného miešania varíme približne 20 minút.
Medzitým si očistíme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Keď je šošovica mäkšia, pridáme do vody zemiaky, mletú rascu a ošúpanú stredne veľkú cibuľu, ktorú po uvarení vyberieme z hrnca. Z ryžovej smotany si urobíme zátrepku. Smotanu si nalejeme do misky, pridáme 2 polievkové lyžice hladkej múky a dobre rozmiešame metlou na šľahanie aby sme nemali v zátrepke hrudky. Do nádoby po smotane môžeme naliať trochu vody, pretrepať a vyliať obsah do misky.
Hrniec odstavíme zo sporáka a postupne primiešame zátrepku. Potom necháme znovu prejsť varom, podľa potreby dochutíme soľou, môžeme pridať aj lyžicu octu. Ak pridávame ocot do horúcej polievky, je dobré si na lyžicu nabrať trochu polievky a ocot najprv naliať na lyžičku s polievkou a až potom pridať do hrnca aby sa nám nevytvorili hrčky. A môžeme podávať.