Vegan segedínsky guláš
Segedínsky guláš alebo segedín patrí tiež k jedlám, ktoré nás dokážu preniesť do detských čias. Recept je veľmi jednoduchý a rýchly preto s lahodnou domácou knedľou tvorí ideálny nápad na skvelý obed.
Do hrnca dáme variť vodu, pridáme do nej čierne korenie, soľ, mletú červenú papriku lyžicu sójovej omáčky a keď voda začne vrieť vložíme do nej sójové kocky. Približne po 10 - 15 minútach, keď je sója mäkká si do pohára odložíme časť z vody z ktorej sme ju varili. Zbytok vylejeme a sóju zbavíme prebytočnej vody. Ja si ju vložím do cedníka a vareškou ju dobre popritláčam aby z nej väčšina vody vytiekla.
Medzitým si v hrnci rozohrejme trochu oleja a speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľka spenená, do hrnca vložíme sóju, ktorú sme pred tým zbavili prebytočnej vody a orestujeme ju. Nakoniec pridáme papriku, ktorú opražíme pár sekúnd aby nám nezhorkla a zalejeme ju pohárom odloženej vody zo sóje.
Pridáme kyslú kapustu, ja používam zaváranú kyslú kapustu, ktorá už je mäkká a preto nie je potrebné ju dlho dusiť. Pred pridaním do hrnca si ju zvyknem ešte prekrojiť na menšie časti. Prilejeme pár lyžičiek vody z kyslej kapusty, dobre premiešame a na hrniec dáme pokrievku. Pár minút povaríme.
Kým sa kapusta dusí, v miske zmiešame ryžovú smotanu s 2 polievkovými lyžicami hladkej múky a vylejeme do hrnca. Ak by bola smotana s múkou príliš hustá môžeme pridať polievkovú lyžicu vody. Smotanu lejeme postupne za stáleho miešania. Odporúčam ju do hrnca prilievať cez sitko aby sa nám nevytvorili hrudky.
Všetko premiešame a hrniec prikryjeme pokrievkou. Dusíme približne ďalších 10 minút kým nám segedín nezhustne a neodparí sa prebytočná voda. Približne po 10 minútach hrniec otvoríme, pridáme soľ, štipku čierneho korenia, ochutnáme a necháme ešte minútu prejsť varom.