Rajčinová polievka
Budeme potrebovať:
paradajkový pretlak 500 g
hladká múka 2 pl
cibuľa 1 ks
cesnak 1 ks
cukor
soľ
bazalka
Najrýchlejšia verzia rajčinovej polievky,
ktorá je veľmi chutná. Väčšinou ju robievam zo zaváranej paradajkovej šťavy z domácich
rajčín, vtedy je najchutnejšia ale rovnako dobrá je aj z kupovaných pasírovaných
paradajok. Pretlak z konzervy tak často pri varení tejto polievky
nepoužívam, pretože mi príde, že zanecháva pachuť. Tento recept je na sladkú
verziu, tá je u nás veľmi obľúbená a vždy zmizne doslova na
posedenie.
Z oleja a 2 polievkových lyžíc hladkej múky si urobíme zásmažku. Ja pridávam aj pol čajovej lyžičky červenej papriky. Za stáleho miešania zápražky pridáme pohár studenej vody a dobre premiešame aby sa nám nevytvorili hrudky. Pre chuť môžeme dať vyvariť aj jednu menšiu ošúpanú cibuľu a pretlačiť 1 strúčik cesnaku. Dolejeme zvyšok vody. Z jedného 500 gramového balenia pasírovaných paradajok robím približne 3 - 4 litre polievky.
Pridáme bazalku, štipku soli a mletého čierneho korenia, niekto pridáva aj klinček. Chvíľu povaríme a postupne pridávame pasírované paradajky. Privedieme k varu a varíme asi 5 minút. Nakoniec pridáme 4 polievkové lyžice cukru. Namiesto bieleho môžeme použiť aj trstinový. Ja dávam cukru za necelú hrsť pretože nám chutí keď je sladká.
K polievke sa skvelé hodia opražené krutónky zo starých rožkov alebo ryža.