Rajčinová polievka

12.06.2019

Budeme potrebovať:

  • paradajkový pretlak 500 g

  • hladká múka 2 pl

  • cibuľa 1 ks

  • cesnak 1 ks

  • cukor

  • soľ

  • bazalka 


Najrýchlejšia verzia rajčinovej polievky, ktorá je veľmi chutná. Väčšinou ju robievam zo zaváranej paradajkovej šťavy z domácich rajčín, vtedy je najchutnejšia ale rovnako dobrá je aj z kupovaných pasírovaných paradajok. Pretlak z konzervy tak často pri varení tejto polievky nepoužívam, pretože mi príde, že zanecháva pachuť. Tento recept je na sladkú verziu, tá je u nás veľmi obľúbená a vždy zmizne doslova na posedenie.

Z oleja a 2 polievkových lyžíc hladkej múky si urobíme zásmažku. Ja pridávam aj pol čajovej lyžičky červenej papriky. Za stáleho miešania zápražky pridáme pohár studenej vody a dobre premiešame aby sa nám nevytvorili hrudky. Pre chuť môžeme dať vyvariť aj jednu menšiu ošúpanú cibuľu a pretlačiť 1 strúčik cesnaku. Dolejeme zvyšok vody. Z jedného 500 gramového balenia pasírovaných paradajok robím približne 3 - 4 litre polievky.

Pridáme bazalku, štipku soli a mletého čierneho korenia, niekto pridáva aj klinček. Chvíľu povaríme a postupne pridávame pasírované paradajky. Privedieme k varu a varíme asi 5 minút. Nakoniec pridáme 4 polievkové lyžice cukru. Namiesto bieleho môžeme použiť aj trstinový. Ja dávam cukru za necelú hrsť pretože nám chutí keď je sladká.

K polievke sa skvelé hodia opražené krutónky zo starých rožkov alebo ryža.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky