Vegan plnená paprika

13.08.2019

Pôvod plnenej papriky pochádza pravdepodobne z maďarskej kuchyne ale na Slovensku je tento recept tak rozšírený, že málokto si jeho pôvod v dnešnej dobe uvedomuje. Existuje veľa spôsobov ako sa dá recept pripraviť, niektorí ho varia iní zasa pečú v rúre a každý kraj si obsah papriky tak trochu za tie roky prispôsobil.

Budeme potrebovať:

  • biela paprika 3 ks
  • gulatozrnná ryža 1 hrnček
  • sójová drť 1 ks
  • paradajkový pretlak 1 ks
  • cibuľa 1 ks
  • cesnak 2 ks
  • soľ štipka
  • cukor
  • strúhanka
  • čierne korenie
  • červená paprika

Tento recept je "povegánštený" z tradičného receptu od mojej mamy. Základom tohto jedla je ryža, ktorú si klasicky uvaríme. Ja používam guľato zrnnú ryžu Bask. Na hrnček ryže použijeme hrnček a pol vody. Ryžu trochu osolíme a necháme ju uvariť.

Zatiaľ čo sa nám varí ryža, dáme si uvariť sójovú drť. Do vody pridáme lyžicu sójovej omáčky, čierne korenie a štipku červenej papriky. Ak doma nemáme sójovú drť alebo sme ju nezohnali v obchode, môžeme použiť klasické sójové kocky alebo rezance, ktoré si uvaríme rovnakým spôsobom a vychladnuté ich potom rozmixujeme v mixéri.

Zo sójovej drte alebo rezancov po vychladnutí vytlačíme prebytočnú vodu. Ako nám bude chladnúť sója aj ryža, očistíme si papriky. Odkrojíme vrch so stonkou a zbavíme papriky jadierok.

Ryžu, sójovú drť alebo pomixované sójové kocky, nakrájanú cibuľu, majoránku, soľ, čierne korenie a pretlačený cesnak dobre premiešame. Prisypeme za 2 lyžičky strúhanky a znovu premiešame. Zmes naplníme do paprík a dobre zatlačíme. Pokiaľ niekto nemá rád uvarené papriky môže ich dať vyvariť bez toho aby ich naplnil zmesou.

Do hrnca dáme olej, počkáme kým sa trochu rozohreje, pridáme 2 lyžice hladkej múky a urobíme zásmažku. Pridáme čajovú lyžicu sladkej mletej červenej papriky, čierneho korenia a zalejeme hrnčekom studenej vody. Potom pridáme paradajkový pretlak, soľ a cukor. Necháme zovrieť. Po zovretí do omáčky pridáme papriky. Ak dávame papriky iba pre chuť môžeme pridať nenaplnené papriky, ak máme papriky naplnené pridáme tie a varíme asi 20 - 25 minút aby paprika uvoľnila do omáčky chuť.

Pokiaľ sa niekto rozhodol variť iba guľky bez plnenej papriky, môže dať očistenú papriku ihneď do hrnca a nechať ju variť s paprikami asi 10 - 15 minút a nakoniec pridať iba guľky.

Počas toho ako sa nám varí omáčka si zo zvyšnej zmesi vytvarujeme guľky. Ja pridávam ešte strúhanku aby pekne držali a nerozpadli sa. Ochutnáme omáčku, prípadne ju ešte dochutíme a dobre zamiešame. Pridáme guľky a povaríme ďalších 5 minút a môžeme podávať napríklad s domácou knedľou. 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky