Pizza fornetti
Milujem domácu pizzu v akejkoľvek podobe. Aj v podobe malých chrumkavých fornetiek, ktorých príprava zaberie pár minút a skvele sa hodia ako jednohubky napríklad na oslavu alebo len tak ujedať večer pri filme.
Namiesto šunkovej
salámy používam ako základ cesnačku v črievku z Kauflandu. Namiesto
cesnačky môžeme použiť aj obyčajné vegarky - sojove párky, tiež z Kauflandu.
Do mixéra vložíme cesnačku alebo vegárky, podľa toho z čoho sme sa rozhodli robiť nátierku. Pridáme 1 stredne veľkú cibuľu, pretlačíme 1 strúčik cesnaku, 2 polievkové lyžice kečupu, sojakrém a rozmixujeme do hladka. Ak máme zmes dostatočne rozmixovanú vložíme ju do misky a pridáme štipku soli, pizza korenie a podľa potreby ešte postupne pridávame kečup. Ja dávam aj štipku červenej papriky a čierneho korenia alebo ak mám k dispozícii tak aj čerstvé bylinky.
Nátierka nesmie byť príliš tekutá aby počas pečenia nevytekala von. Najrýchlejšia verzia je z kupovaného lístkového cesta. Musíme si dať pozor na zloženie, pretože v niektorých lístkových cestách sa nachádzajú živočíšne produkty. Môžeme použiť aj predpripravené cesto na pizzu, ktoré býva tak isto ako lístkové už vyvaľkané a stačí ho len rozvinúť. Ak máme kupované lístkové cesto v kocke rozdelíme ho na 2 časti a rozvaľkáme na tenký obdĺžnik.
Ja často používam už vyvaľkané lístkové cesto, ktoré len rozviniem a natriem omáčkou. Polovicu cesta ešte môžeme potrieť trochou kečupu a pripravenou nátierkou. Cesto dvakrát prehneme, tak aby spoj ostal na spodnej strane. Rúčkou varešky, pomocou zatlačenia cesto nakrájame na rovnaké diely. Keď používam nôž kraje nie sú dostatočne zatlačené a plnka z nich môže vytiecť. Keď už máme rozdelené fornety ostrým nožom z vrchu spravíme dva alebo tri šikmé rezy.
Pečieme pri 180°C asi 13 minút. Po 13 minútach na trúbe zapínam na minútu gril aby sa fornety z vrchu pekne zapiekli a boli upečené do zlatista aj bez potretia vajíčkom.