Pečené buchty

18.10.2019

Pečené buchty sú ďalšou nehynúcou klasikou našej pestrej slovenskej kuchyne. Recept nie je zložitý na prípravu a buchty si môžeme naplniť obľúbeným džemom alebo vegánskym tvarohom. Buchty ostávajú mäkké aj na druhý deň avšak väčšinou do druhého dňa nevydržia a zmiznú z plechu už za pár minút. 


Budeme potrebovať: 

  • múka polohrubá 500 g
  • rastlinné mlieko 300 ml
  • droždie 30 g
  • cukor 3 pl
  • vanilkový cukor 1 ks
  • citrónová kôra 5 g
  • olej 2 pl
  • škorica štipka
  • soľ štipka

Najprv si pripravíme kvások. Do 200 ml vlažnej vody pridáme kvasnice a štipku cukru. Necháme približne 5 minút kým kvások nezačne bublinkovať. Medzitým si do väčšej nádoby preosejeme múku, pridáme štipku soli, cukor, vanilkový cukor, škoricu a citrónovú kôru. Všetky suché ingrediencie dobre premiešame.

Pridáme kvások, mlieko a olej, ktorý nám nahradí vajíčka. Všetko dobre premiesime poprášime múkou a necháme pri izbovej teplote kysnúť asi 15 minút.

Po vykysnutí dôkladne vymiesime cesto rukami, ak sa cesto príliš lepí dosypeme múku. Cesto by však nemalo byť príliš tuhé.

Podľa toho koľko chceme alebo koľko buchiet sa nám zmestí na plech si cesto rozdelíme na rovnaké diely. Ja si cesto vždy najprv odvážim a podľa toho koľko buchiet idem robiť si ho porozdeľujem aby každá buchta vážila rovnako. Rozdelené cesto nevaľkám ale iba vytvarujem v ruke placku a naplním ju džemom. Hotové buchty uložíme vedľa seba na plech a pečieme na 180°C približne 25 minút.

Buchty sú hotové vtedy, keď sa cesto nelepí na špáradlo. Upečené buchty potrieme vodou so štipkou cukru na záver posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky