Parené buchty

01.07.2019

Parené buchty patria k jedlám, ktoré nás prenesú do čias, keď sme boli ešte deťmi. A niektorí sa tohto jedľa nevedia vzdať ani ako dospelí. Výhodou parených buchiet je, že si môžete zvoliť plnku a posýpku podľa svojej chuti. Recept je veľmi jednoduchý len príprava zaberie trochu viac času. U nás sa často používal recept na parené buchty bez vajíčka a namiesto kravského mlieka sa používala voda. Buchty vždy boli aj bez vajíčka krásne nadýchané, mäkké a neodolateľne chutné. 

Budeme potrebovať:

  • múka polohrubá 500 g
  • rastlinné mlieko 300 ml
  • droždie 30 g
  • cukor 20 g
  • soľ
  • štipka

Parené buchty sú veľmi jednoduché a chutné múčne jedlo, ktoré môžeme kombinovať s rôznymi plnkami a posýpkami podľa chuti.

Pripravíme si približne 100 ml vlažnej vody alebo mlieka. Do vody pridáme rozdrobené čerstvé droždie a štipku cukru. Necháme kvások dobre nakysnúť. Do väčšej misky preosejeme hladkú múku, štipku soli a cukor. Všetky suché suroviny dobre premiešame. Pridáme vykysnutý kvások a mlieko. Dôkladne premiešame a zakryté necháme aspoň 20 minút v kľude kysnúť.

Po vykysnutí cesto ešte premiešame ak je príliš lepivé, pridáme podľa potreby trochu múky a dobre zapracujeme. Cesto môžeme vyvaľkať a nakrájať na kocky alebo pomocou formičky nakrájať na kruhy. Na každý štvorček dáme malú lyžičku džemu podľa vlastného výberu, vytvarujeme buchty a necháme ešte ale 5 minút vykysnúť.

Ja si cesto odvážim a rozdelím podľa váhy a počtu buchiet, ktoré chcem urobiť. Z takýchto kúskov v ruke vytvarujem malú placku, do stredu dám lyžičku džemu a vypracujem buchtu.

Do veľkého hrnca vložím kovový parák. Voda by sa nemala dotýkať alebo presahovať výšku paráku. Potriem ho olejom a keď voda začne vrieť pridám buchty, tak aby sa nedotýkali. Zvyknem ešte buchty potrieť pomocou pierka trochou oleja.

Keď už máme buchty na paráku, zavrieme hrniec pokrievkou. Ja vždy zo začiatku buchty nechávam pár sekúnd na silnom ohni kým si nastavím čas na trúbe. Potom pomaly stíšim na slabý plameň a nechám približne 15-20 minút variť. Najviac sa mi osvedčilo pariť buchty 20 minút na slabom plameni. Po 20 minútach stíšim oheň úplne a pomaly otvorím pokrievku aby naraz neunikla všetka para. Keď buchty parím týmto spôsobom nikdy mi nespľasknú, sú krásne nadýchané a mäkké.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky