Paradajkové rizoto

16.07.2019

Takzvané Slovenské rizoto pozná z detstva asi každý, keď do zvyškov ryže babka alebo mama primiešala hrášok, kukuricu, mrkvu, kuracie mäso a iné suroviny, ktoré boli akurát po ruke. Talianske rizoto sa pripravuje iným spôsobom ako naša klasická ryža. Zatiaľ čo sa ryža varí pod pokrievkou vo vode, základom pravého talianskeho rizota je ryžu neustále podlievať a miešať.

Budeme potrebovať:

  • ryža na risotto 120 g
  • pasírované paradajky 90 g 
  • rýžová smotana  
  • cibuľa 1 ks
  • sušená bazalka 
  • neaktívne droždie
  • zeleninový vývar 0,5 l
  • soľ
  • čierne korenie
  • sušené paradajky - voliteľné

V Taliansku sa pri príprave paradajkového rizota - Risotto al pomodoro, používa suché biele víno, ktoré sa dá veľmi dobre nahradiť aj balzamikovým octom pokiaľ chceme verziu bez alkoholu a parmezán. Chuť parmezánu si v našej vegásnkej verzii zasa vieme nahradiť neaktívnym droždím.

Pripravíme si približne 400 - 500 ml zeleninového vývaru alebo môžeme použiť aj vývar zo zeleninového bujónu. Na troche oleja speníme malú cibuľu, pridáme ryžu Carnaroli / Arborio a opražíme. Ak používame víno, tak ¾ pohára podlejeme ryžu a počkáme kým sa odparí ak ako náhradu používame balzamikový ocot pridáme len 1 polievkovú lyžicu a následne podlievame vývarom. Vôbec nič sa nestane keď nepridáme ani víno a ani balzamiko. Rizoto bude stále chutiť výborne. Začneme podlievať teplým vývarom. Vývar pridávame postupne po 1 žufanke a neustále ryžu miešame až kým sa vývar neodparí.

Približne po 15 minútach miešania ak je ryža dostatočne mäkká pridáme pasírované paradajky a počkáme kým sa trochu odparí prebytočná voda. Pridáme neaktívne droždie, vďaka ktorému bude mať rizoto syrovú príchuť, pokiaľ nemáme k dispozícii neaktívne droždie môžeme ho vynechať. Ďalej pridáme čierne korenie, štipku soli, štipku sladkej červenej papriky, sušené paradajky v náleve (tiež voliteľné) a čerstvú nadrobno nasekanú bazalku. Namiesto čerstvej nasekanej bazalky môžeme použiť aj sušenú.

Nakoniec pridáme sójovú alebo ryžovú smotanu premiešame, minútu ešte povaríme a ak je ryža dostatočne mäkká môžeme podávať. Smotanu prilievame postupne. Pokiaľ chceme aby bolo rizoto tmavo červené dáme iba trochu smotany, ak ho chcete mať bledšie pridajte smotany viac.

Môžeme podávať a ozdobiť s lístkami bazalky. 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky