Palacinky
Že na to aby ste si urobili dokonalé palacinky potrebujete vajíčka? To vôbec nie je pravda. Palacinky nemusia obsahovať kravské mlieko ani vajíčka a pritom môžu chutiť tak skvelo ako keď ich robievala naša mama. Nemusíte sa báť urobiť takéto palacinky aj pre návštevu, pretože ani nespoznajú, že v nich nie sú vajíčka.
Skúšala som veľa receptov a veľa druhov panvíc, kým som sa naučila robiť palacinky tak aby sa mi netrhali, dali obracať a boli jemné aj chutné. Najviac sa mi osvedčil tento recept a moja teflonová panvica na ktorej nič neprihorí a nemusím používať ani olej.
Budeme potrebovať:
- rastlinné mlieko 700 ml
- hladká múka 300 g
- vanilkový cukor 1 ks
- kypriaci prášok 1 pl
- olej 2 pl
- soľ
![](https://36c5abf9f6.cbaul-cdnwnd.com/11ec70c0a89dc43b95b51b26660d59a7/200000059-9abe29abe4/DSC_0895.jpg?ph=36c5abf9f6)
Do väčšej misky si nalejeme 500 ml rastlinného mlieka, ja používam kokosové alebo sójové. Prilejeme 200 ml vlažnej vody a premiešame. Veľa krát som rastlinné mlieko vôbec nepoužila a cesto som robila iba z vody a podarili sa rovnako. Pridáme preosiatu hladkú múku, balík kypriaceho prášku do pečiva, vanilkový cukor a štipku soli. Namiesto balíčku kypriaceho prášku môžeme použiť aj 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny. Ja pridávam ešte lyžicu klasického cukru a štipku škorice, po nej palacinky pekne voňajú.
Všetko spolu dobre premiešame šľahačom aby nám v ceste neostali hrudky. Cesto by nemalo byť príliš riedke ale ani husté.
Cesto naberáme žufankou a lejeme do stredu rozpálenej panvice. Krúživým pohybom cesto rozlejeme po celom dne panvice a opekáme, kým sa neobjavia na celej strane palacinky bublinky. Potom palacinku otočíme podberačkou a opečieme chvíľu z druhej strany. Neopekáme príliš dlho aby neboli palacinky tvrdé.
Už len naplniť džemom, posypať kakaom, na vrch rastlinnú šľahačku a môžeme podávať. Výborne chutia aj samotné.
![](https://36c5abf9f6.cbaul-cdnwnd.com/11ec70c0a89dc43b95b51b26660d59a7/200000060-dd40fdd411/DSC_0899.jpg?ph=36c5abf9f6)