Lokše
K jesenným trhom neodmysliteľne patrí ako burčiak tak aj chutné lokše. Táto pochúťka je obľúbená hlavne na západnom Slovensku a južnej Morave. Pripravujú sa rôzne slané aj sladké varianty.
Príprava
tradičných Grobských lokší je veľmi jednoduchá a rýchla. Zemiaky umyjeme
a dáme variť v šupke do trochu osolenej vody. Necháme ich dobre
vychladnúť a postrúhame na jemno strúhadlom. Do zemiakov pridáme soľ
a začneme pridávať postupne múku, tak aby sa cesto nelepilo. Nesmieme
pridať veľa múky pretože by boli lokše potom tvrdé.
Z vypracovaného cesta urobíme valček, ktorý pokrájame na rovnaké kusy. Z odrezaného kusu vypracujeme bochník, ktorý trochu pomúčime a rozvaľkáme na placku, ktorá nesmie byť príliš tenká. Placku popicháme vidličkou a opečieme na sucho na dobrej panvici, ktorá sa nelepí. Na lokši by sa mali objaviť z obidvoch strán hnedé fliačky, vtedy vieme, že je prepečená. Po dopečení jednej lokše by sme mali z panvice odstrániť servítkom alebo vysypať prebytočnú múku, ktorá ostala v panvici aby neprihárala.
Lokšu môžeme jesť samotnú, alebo potretú napríklad rastlinným maslom alebo v prípade, že máme chuť na sladké, môžeme vnútro natrieť džemom, zarolovať ako palacinku a na vrch alebo aj do vnútra posypať makom a práškovým cukrom.