Kyslé zemiaky
Pre tých, ktorí milujú mliečne polievky tak ako my, je tento recept ako stvorený. Príprava je veľmi jednoduchá a budeme potrebovať iba pár ingrediencií.
Do
hrnca dáme variť vodu. Kým nám zovrie voda, ošúpeme približne 8 stredných
zemiakov a nakrájame ich na kocky. Po zovretí do hrnca pridáme nakrájané
zemiaky s bobkovým listom, soľ a celú ošúpanú cibuľu, ktorú potom
vyberieme.
Medzitým si pripravíme zásmažku. Do misky vylejeme ryžovú alebo sójovú smotanu pridáme 2 polievkové lyžice hladkej múky, vypláchneme nádobu zo smotany trochou vody a tu tiež vylejeme do misky aby smotana nebola taká hustá. Rozmiešame ju dohladka aby v nej neostali hrudky z múky. Ja používam metlu na šľahanie.
Približne po 7 minútach skontrolujeme zemiaky, keď sú už takmer uvarené pridáme zátrepku a dobre zamiešame. Počkáme kým polievka začne variť a stále miešame. Pridáme soľ, štipku čierneho korenia, môžeme pridať aj malú štipku červenej papriky. Na špičku čajovej lyžičky aby nezafarbila polievku.
Keď sa smotana prevarí, polievku necháme pár minút vychladnúť a pridáme lyžicu octu. Ja to robím tak, že si na lyžicu naberiem trochu horúcej polievky a do nej nalejem ocot a až potom ho dám do hrnca aby sa mi nevytvorili hrudky.
Ochutnáme, podľa potreby ešte dochutíme octom alebo soľou a môžeme podávať.