Kópia - Špenátová polievka
Ako dieťa som zeleno sfarbenej špenátovej polievke nikdy nevedela prísť na chuť. A špenátu som nevedela prísť na chuť ešte dlho po tom čo som zo svojej stravy vylúčila všetky živočíšne produkty. Až po čase som objavila čaro špenátu, jeho chuti a nespočetné množstvo spôsobov prípravy. Z rôznych omáčok, nátierok, príloh a prívarkov mám najradšej špenátovú polievku.
Táto polievka je veľmi rýchlo hotová, chutná a hlavne je plná vitamínov. Výborne chutí s opraženým pečivom.
Jednu malú cibuľu si nakrájame na drobno a speníme na oleji. Pridáme 1 polievkovú lyžicu múky na zásmažku dobre premiešame a zalejeme studenou vodou. Zatiaľ dolejeme iba toľko množstva aby bol špenát ponorený. Vložíme mrazené špenátové listy alebo mrazený špenátový pretlak a necháme rozvariť.
Keď sa nám špenát rozvarí, pomixujeme ho ponorným mixérom a do hrnca dolejeme zvyšok vody. Necháme znovu zovrieť, pridáme 1 pretlačený cesnak, soľ, čierne korenie, štipku muškátového orieška, ak používate, môžeme dochutiť vegetou alebo zeleninovým bujónom. Pred koncom varenia pridáme trochu smotany, ja používam tak štvrtinu z ryžovej smotany ešte prevaríme, prípadne ešte dochutíme soľou a môžeme podávať.