Kkwabaegi
Veľmi chutným a mojim obľúbeným sladkým receptom z Kórejskej kuchyne sú šišky Kkwabaegi. Majú tvar zapletaných vrkočov a chuťou môžu pripomínať niečo medzi naším trdelníkom a klasickými šiškami.
Pripravíme si hrniec s hrubším dnom alebo taký, ktorý neprihára. Maslo nakrájame na kocky a necháme ho v hrnci roztopiť. Keď sa roztopí odstavíme ho z plameňa a pridáme rastlinné mlieko, cukor a štipku soli. Mlieko môžeme použiť podľa chuti, ja najčastejšie používam sójové alebo kokosové. Všetko spolu dobre miešame až kým sa nám nerozpustí cukor.
Pridáme do zmesi 2 polievkové lyžice oleja, ktoré nám nahradia vajíčko. Ďalej do nádoby vysypeme jeden balík sušeného droždia a necháme približne 5 minút odležať.
Tekutú zmes si prelejeme do väčšej nádoby a do nej si začneme postupne primiešavať múku. Vypracujeme cesto, ktoré nesmie byť príliš tuhé. Misku si zakryjeme utierkou a necháme pri izbovej teplote minimálne 30 minút kysnúť. Po pol hodine si cesto zľahka premiešame varechou opäť prikryjeme a necháme ho ešte ďalších 20 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku, zľahka ho premiesime a rozdelíme si ho na väčšie guličky. Z nich budeme neskôr tvarovať zakrútené šišky. Cesto si môžeme odvážiť a rozdeliť približne na 15 rovnakých častí.
Z jednotlivých guličiek si pomocou rúk vytvarujeme valček. Valček nakoniec zatočíme do špirály a obidva konce spojíme. Odporúčam valček vaľkať obidvoma rukami, jednou smerom hore a druhou smerom dole, tak aby sa nám cesto pekne zakrútilo.
Hotové šišky si poukladáme na dosku, prikryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút nakysnúť. Medzitým si v hlbšej panvici rozpálime dostatočné množstvo oleja a nakysnuté šišky vysmažíme z obidvoch strán do zlatista. Po vytiahnutí z panvice ich môžeme položiť na papierové utierky aby sme ich zbavili prebytočného oleja.
Pripravíme si zmes na obaľovanie z krupicového cukru, ktorý ma menšie kryštáliky a z mletej škorice, šišky v zmesi pogúľame a odložíme na tanier.