Japchae

05.07.2019

Japchae je v Kórey veľmi obľúbene a populárne jedlo. Kedysi tento pokrm patril medzi kráľovské jedlo. V dnešnej dobe je to jedno z najpopulárnejších slávnostných jedál, ktoré sa pripravuje pri zvláštnych príležitostiach ako sú svadby alebo narodeniny. Väčšinou sa podáva ako banchan - príloha, alebo môže byť podávané aj ako hlavné jedlo. 

Budeme potrebovať:

  • sklené rezance 300 g
  • Shiitake 100 g
  • mrkva 1 ks
  • špenátové listy
  • cibuľa 1 ks
  • sezamový olej 1 pl
  • olej
  • sójová omáčka
  • cukor
  • sezamové semiačka 

Základ receptu tvoria rezance dangmyeon. Ide o sklenné rezance vyrobené zo škrobu sladkých zemiakov. Tie zoženieme v obchodoch s ázijskými potravinami alebo vo väčšom Tescu, ak nemáte po ruke žiadny podobný obchod môžete použiť ako náhradu ryžové rezance.

Japchae sa zvykne podávať s mäsom, ak nechceme len čisto zeleninovú verziu môžeme použiť napríklad robi mäso alebo seitan. Vegan náhradu mäsa nakrájame na plátky, vložíme do misky a zalejeme dvoma polievkovými lyžičkami sójovej omáčky, jednou lyžicou sezamového oleja, pridáme čajový lyžičku cukru a dobre premiešame s jedným až dvoma roztlačenými strúčikmi cesnaku. Mäso necháme pol hodinu marinovať v chladničke a zatiaľ si pripravíme zeleninu.

Mrkvu, cibuľu a shiitake hríby nakrájame na tenké plátky. Špenátové listy opláchneme, necháme odkvapkať.

Vo woku alebo väčšej panvici rozohrejeme olej, ak používame aj mäso tak najprv osmažíme to. Po osmažení ho vyberieme z panvice, odložíme na tanier nalejeme lyžicu oleja a pridáme cibuľové plátky, ktoré jemne osmažíme. Po pár minútach pridáme mrkvu nakrájanú na tenké pásiky, ak by bolo málo oleja môžeme pridať ešte lyžicu. V niektorých receptoch sa ešte používa aj paprika nakrájaná na tenké kolieska, ktorú je tiež potrebné orestovať. Ako posledné pridáme hríby, pretlačený cesnak a listy špenátu.

Chvíľu podusíme, môžeme pridať aj lyžicu vody. Zelenina musí byť pekne chrumkavá a nie rozvarená.

Medzitým ako sa nám restuje zelenina do väčšieho hrnca dáme variť vodu a keď zovrie pridáme rezance. Varíme približne 5 minút. Keď sú rezance mäkké, hneď ich scedíme a poriadne ochladíme studenou vodou aby neostali horúce a nezlepili sa. Necháme ich poriadne odkvapkať.

V malej miske zmiešame sójovú omáčku, sezamový olej a lyžicu cukru. Dobre premiešame. Do woku kde je orestovaná zelenina pridáme poriadne odkvapkané rezance, mäso, jemne zamiešame a polejeme sójovou zmesou. Dobre premiešame aby sa sójová zmes dostala na všetky rezance. Na slabom ohni pár minút prevaríme, ochutnáme a podľa chutí dochutíme soľou.

Odstavíme z ohňa posypeme sezamovými semiačkami a môžeme podávať.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky