Japchae
Japchae je v Kórey veľmi obľúbene a populárne jedlo. Kedysi tento pokrm patril medzi kráľovské jedlo. V dnešnej dobe je to jedno z najpopulárnejších slávnostných jedál, ktoré sa pripravuje pri zvláštnych príležitostiach ako sú svadby alebo narodeniny. Väčšinou sa podáva ako banchan - príloha, alebo môže byť podávané aj ako hlavné jedlo.
Budeme potrebovať:
Základ receptu tvoria rezance dangmyeon. Ide o sklenné
rezance vyrobené zo škrobu sladkých zemiakov. Tie zoženieme v obchodoch s ázijskými
potravinami alebo vo väčšom Tescu, ak nemáte po ruke žiadny podobný obchod
môžete použiť ako náhradu ryžové rezance.
Japchae sa zvykne podávať s mäsom, ak nechceme len čisto zeleninovú verziu môžeme použiť napríklad robi mäso alebo seitan. Vegan náhradu mäsa nakrájame na plátky, vložíme do misky a zalejeme dvoma polievkovými lyžičkami sójovej omáčky, jednou lyžicou sezamového oleja, pridáme čajový lyžičku cukru a dobre premiešame s jedným až dvoma roztlačenými strúčikmi cesnaku. Mäso necháme pol hodinu marinovať v chladničke a zatiaľ si pripravíme zeleninu.
Mrkvu, cibuľu a shiitake hríby nakrájame na tenké plátky. Špenátové listy opláchneme, necháme odkvapkať.
Vo woku alebo väčšej panvici rozohrejeme olej, ak používame aj mäso tak najprv osmažíme to. Po osmažení ho vyberieme z panvice, odložíme na tanier nalejeme lyžicu oleja a pridáme cibuľové plátky, ktoré jemne osmažíme. Po pár minútach pridáme mrkvu nakrájanú na tenké pásiky, ak by bolo málo oleja môžeme pridať ešte lyžicu. V niektorých receptoch sa ešte používa aj paprika nakrájaná na tenké kolieska, ktorú je tiež potrebné orestovať. Ako posledné pridáme hríby, pretlačený cesnak a listy špenátu.
Chvíľu podusíme, môžeme pridať aj lyžicu vody. Zelenina musí byť pekne chrumkavá a nie rozvarená.
Medzitým ako sa nám restuje zelenina do väčšieho hrnca dáme variť vodu a keď zovrie pridáme rezance. Varíme približne 5 minút. Keď sú rezance mäkké, hneď ich scedíme a poriadne ochladíme studenou vodou aby neostali horúce a nezlepili sa. Necháme ich poriadne odkvapkať.
V malej miske zmiešame sójovú omáčku, sezamový olej a lyžicu cukru. Dobre premiešame. Do woku kde je orestovaná zelenina pridáme poriadne odkvapkané rezance, mäso, jemne zamiešame a polejeme sójovou zmesou. Dobre premiešame aby sa sójová zmes dostala na všetky rezance. Na slabom ohni pár minút prevaríme, ochutnáme a podľa chutí dochutíme soľou.
Odstavíme z ohňa posypeme sezamovými semiačkami a môžeme podávať.