Hlivový paprikáš
Hliva má veľmi veľa pozitívnych účinkov o ktorých mnohí ani netušia. Posilňuje naše srdce a cievy, je bohatá na vlákniny, tiež je považovaná za prírodné antibiotikum a je veľmi nápomocná pri hojení zápalov alebo infekcií.
Okrem veľkého množstva benefitov pre naše zdravie (nie nadarmo sa v Číne nazýva "Božský kvet") je aj veľmi chutná a tento hlivový paprikáš / perkelt si zamiluje určite každý.
Na vegan hlivový paprikáš si najprv hlivu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú 1 stredne veľkú cibuľu. Pridáme polovicu polievkovej lyžice mletej červenej papriky, štipku čierneho korenia, drvenej alebo mletej rasce. Papriku pridávame až nakoniec aby nezhorkla. K opraženej cibuli pridáme hlivu, dobre premiešame, posolíme a podlejeme vodou. Hrniec zakryjeme pokrievkou a dusíme približne 25 - 30.
V miske si pripravíme zmes zo smotany a postupne primiešame 2 - 3 polievkové lyžice hladkej múky. Dobre rozmiešame aby v smotane neostali hrčky. Smotanu s múkou pridávame k hlive približne po 20 minútach dusenia, zamiešame a necháme dusiť ďalších 10 minút. Ochutnáme prípadne ešte dochutíme korením alebo soľou a môžeme podávať.
Výborne sa hodí s kolienkami alebo aj s haluškami.