Granadír

27.06.2019

Recept na granadír s domácimi fliačkami nesmie chýbať v žiadnej slovenskej domácnosti. Už v tých najstarších kuchárkach nájdeme mnohé spôsoby na prípravu tohto jedla. 


Na zemiaky budeme potrebovať:

  • zemiaky 800 g
  • cibuľa 1 ks
  • olej
  • soľ
  • mletá paprika
  • čierne korenie

Na fliačky budeme potrebovať:

  • polohrubá múka 300 g 
  • voda
  • soľ

Ako prvé si pripravíme cesto na fliačky. Polohrubú múku najprv nasypeme do misky, pridáme soľ a dobre premiešame. Postupne prilievame vlažnú vody, kým sa cesto nezačne odlepovať od krajov misky. Múkou pomúčime dosku, aby sa cesto nelepilo. Ja používam trochu hladkej múky. Cesto rozvaľkáme na tenký obdĺžnik a necháme ho aspoň 10 minút na doske, aby preschlo.

Zvyčajne si ho prekrojím na 3 až 4 rovnaké pláty. Podľa toho ako veľké som si ho predtým vyvaľkala. Pláty dobre pomúčim aby sa nezlepili a položím ich na seba. Takto naskladané pásy cesta nakrájam na menšie, dlhé pásy s hrúbkou asi 1 cm. Dlhé pásiky nakrájam na kocky, približne 1x1 cm. Rukou ich porozdeľujem na dosku aby neboli všetky v kope a ešte ich nechám minimálne ďalších 10 minút preschnúť, kým sa uvarí voda.

Vodu osolíme a vložíme do nej fliačky a počkáme kým vyplávajú na povrch. Keď fliačky vyplávajú na povrch pozberáme ich cedidlom a poriadne ich ochladíme tečúcou studenou vodou aby sa nezlepili. Môžeme do nich pridať pár kvapiek olivového oleja a zamiešať.

Kým sa varia cestoviny môžeme začať pripravovať zemiaky. V tradičných receptoch sa používajú často dusené zemiaky. Budeme potrebovať kvalitný hrniec, ktorý neprihára. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Kto má rád väčšie kúsky cibule, môže ju nakrájať aj na hrubo. Na trochu opraženú cibuľu dáme zemiaky nakrájané na kocky, zamiešame a pridáme sladkú mletú papriku. Zemiaky krátko opečieme, hrniec zakryjeme pokrievkou a znížime teplotu varenia. Raz za čas zemiaky premiešame aby sa nepripálili. Zemiaky by sa nemali podlievať vodou, pretože by z nich mohla byť kaša. Dusíme ich až kým nie sú mäkké.

Po uvarení zemiakov do nich pridáme fliačky. Dochutíme soľou, štipkou čierneho korenia a môžeme podávať napríklad s kyslou uhorkou. 

Pokiaľ by ste chceli rýchlejšiu verziu môžete použiť kupované bezvaječné fliačky a zemiaky nemusíte dusiť ale stačí ich uvariť vo vode.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky