Fazuľová polievka

06.08.2019

Hustá Záhorácka fazuľová polievka zasýti aj zahreje. Vraví sa, že musí byť taká hustá aby v nej stála lyžica. Táto super polievka poslúži aj ako hlavný chod, až taká je sýta. Veľmi radi si ju robíme doma a to hlavne s hrubými rezancami, pretože nám všetkým chutí.


Budeme potrebovať:

  • fazuľa adzuki 100 g
  • čierna fazuľa 100 g
  • zemiaky 4 ks
  • hrubé rezance 1 ks
  • mrkva 2 ks
  • petržlen 1 ks
  • cibuľa 1 ks
  • cesnak
  • čierne korenie
  • červená paprika
  • soľ   

Fazuľu si namočíme deň predtým, tým, ktorým sa nechce čakať stačí keď fazuľu nechajú namočenú aspoň 2 hodiny. Potom fazuľu scedíme a dáme variť do čistej vody. Ja používam čiernu fazuľu a adzuki. Tie sú o menšie ako klasická fazuľa, kľudne však môžete použiť fazuľu na akú ste zvyknutí. Po zovretí stíšte oheň, zakryte hrniec pokrievkou a nechajte variť minimálne 20 minút. Pokiaľ používate cez noc namočenú fazuľu, urýchlite tým proces varenia pretože fazuľa skôr zmäkne. Do vody môžete pridať bobkový list a štipku soli.

Medzitým čo sa nám varí fazuľa si ošúpeme a nakrájame zemiaky, petržlen a mrkvu. Mrkvu krájam na tenké kolieska ale petržlen nechávam celý, pretože ho po uvarení z polievky vyberám. Kto ho má rád nakrája na kolieska aj ten. Cibuľu si ošúpeme a necháme ju celú.

Keď je fazuľa mäkšia pridáme do hrnca nakrájané zemiaky, petržlen, mrkvu a celú cibuľu. Všetko spolu varíme do mäkka približne 15 - 20 minút.

Ako sa nám varia zemiaky a zelenina, pripravíme si zápražku. Na panvici si rozohrejeme olej, pridáme pretlačený cesnak, kopcovú polievkovú lyžicu hladkej múky a všetko spolu dobre premiešame aby sme nemali hrudky, pokiaľ je zápražka moc hustá a nedá sa rozmiešať pridáme ešte trochu oleja. Po rozmiešaní múky pridáme sladkú červenú papriku, pár sekúnd opražíme a zalejeme pohárom studenej vody. Zápražku za stáleho miešania vylejeme do hrnca, polievka by sa mala po pridaní múky variť minimálne 15 minút aby mala čas sa prevariť a zhustnúť.

Podľa chuti pridáme soľ, čierne korenie, petržlenovú vňať, premiešame a do polievky pridáme hrubé bezvaječné rezance. Rezance si môžeme kúpiť hotové alebo si pripraviť domáce. Varíme kým nie sú rezance hotové a môžeme podávať. 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky