Dorayaki
Dorayaki patrí medzi známe a veľmi populárne japonské wagashi (sladkosti). Ide o malý palacinkový sendvič naplnený pastou Anko, na ktorú je recept napísaný medzi ostatnými receptami. Aj keď sa Dorayaki podobá na naše klasické palacinky, textúra cesta by mala byť mäkká, nadýchaná a podobná piškótovej torte.
V Japonsku
existuje niekoľko zaujímavých teórii ako vznikol názov pre tieto "palacinky".
Jednou z ich je, že sa tvarom podobá na japonský hudobný nástroj - gong,
ktorý sa volá Dora. Druhá teória je, že si samuraj zabudol tento hudobný
nástroj u jedného sedliaka, ktorý na ňom potom piekol tieto koláče.
Do misky preosejeme hladkú múku, prisypeme jedlú sódu a dobre premiešame. V druhej miske zmiešame olej, ktorý nám nahradí v tomto prípade 2 vajíčka, ktoré sa nachádzajú v pôvodnom japonskom recepte, cukor a med. Ja používam domáci púpavový alebo pomarančový med. Ak nemáte žiadny rastlinný med môžete ho nahradiť agáve.
Do zmesi s olejom, cukrom a medom pridáme múku so sódou a poriadne premiešame aby sme dostali hladké cesto. Môžeme ho odložiť na 20 minút do chladničky aby sa dobre spojilo alebo rovno dať na panvicu.
Rozohrejeme panvicu na miernom ohni a potrieme ju olejom. Môžeme olej rovnomerne rozotrieť servítkom alebo dobré je použiť rozprašovač s olejom. Keď je panvica rozohriata pridáme zhruba 2 lyžice cesta na jednu placku. Placky by mali byť podobne veľké. Musíme ich smažiť na miernom ohni aby boli pekne mäkké a z vonku dobre opečené. Pečieme približne 2 minúty z jednej strany, potom otočíme a pečieme ďalšiu minútu.
Panvica na lievance, ktorá ma nelepivý povrch je skvelým pomocníkom aby naše Doryaki vyzerali rovnako. Zoberieme 2 rovnako veľké "palacinky" do stredu spodnej dáme lyžicu Anko a pritlačíme vrchnú. Náplň by nemala vytekať ale mala by byť pekne v strede. Kraje trochu popritláčame a môžeme podávať.
Samozrejme kreativite sa medze nekladú a ako náplň môžeme použiť obľúbený džem alebo vegan nutelu.