Ichigo daifuku s jahodami

28.06.2019

Japonská obdoba slovenských "slivkových guli" v tomto prípade jahodových. Tento recept je veľmi jednoduchý na prípravu ale zohnať ingrediencie môže byť problém. Základnou surovinou je Mochiko, je to lepkavá múka zo sladkej guľatozrnnej ryže. Dá sa zohnať v ázijských obchodoch alebo prípadne objednať z internetu. V originálnej japonskej verzii Ichigo daifuku sa ešte jahody obaľujú do sladkej pasty z červenej fazule tzv. Anko. Daifuku s Anko je samostatne napísaná v druhom recepte. 

Budeme potrebovať:

  • múka z lepkavej rýže 160 g
  • práškový cukor 50 g
  • voda 180 ml
  • zemiakový škrob
  • jahody 

Do sklenej alebo teplo-vzdornej misky dáme Mochiko a pridáme vodu. Múku s vodou dobre premiešame. Cesto sa nesmie droliť a musí sa dať dobre tvarovať, ak je moc suché pridávame po lyžičke vodu. Naopak ak je cesto príliš mokré a lepkavé pridáme viac múky.

Hotové a dobre vymiešané cesto musíme napariť. Ak máte doma naparovací hrniec je možné použiť ten. Ak nie, dobre poslúži aj obyčajný vodný kúpeľ. Do väčšieho hrnca dáme vodu a keď zovrie voda umiestnime nad neho menší hrniec s cestom. Zakryjeme pokrievkou a necháme naparovať 20 minút. Pokrievku je dobré obaliť do utierky aby voda počas naparovania nekvapkala do cesta.

Po 20 minútach by cesto malo byť dostatočne naparené. Ostane lesklé a trochu priehľadné. Pridáme 1/3 cukru a na miernom ohni cesto v hrnci miešame kým sa cukor nerozpustí. Postupne pridávame zbytok cukru a miešame. Musíme dávať pozor aby sa nám cukor nezačal pripaľovať.

Pre uľahčenie roboty práškový cukor môžeme pridať aj hneď na začiatku do múky, dobre to premiešame a až keď sú suché suroviny dostatočne premiešané pridáme vodu a následne dáme cesto napariť.

Keď už máme primiešaný cukor, pripravíme si dosku na vaľkanie cesta a dostatočne ju poprášime škrobom pretože cesto bude lepivé. Netreba sa báť cesto poriadne posypať zospodu aj z vrchu aby sa nelepilo na dosku a ani na valček. Cesto vyvaľkáme na približne 4 mm.

Následne pomocou kruhového vykrajovača alebo pohára vykrojíme kolieska, oprášime ich od škrobu. Do každého kolieska zabalíme celú jahodou alebo iné ovocie podľa uváženia a môžeme podávať. 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky