Čokoládové truffles
Čokoládové truffles sa skvelo hodia ako malý dezert na rodinné oslavy alebo len tak pre návštevu. Dajú sa uskladniť aj v mrazničke a vždy je možné si pár kúskov vytiahnuť keď dostanete večer chuť na niečo sladké. Existuje veľa verzií truffles, môžeme ich obaliť v orieškoch, kokose a použiť aj rôzne náplne. V tomto recepte si ukážeme recept na obyčajné čokoládové truffles ochutené čerstvou mätou.
K príprave budeme potrebovať kokosové mlieko. Nie však obyčajné ale v plechovke. Najlepšie je také, ktoré obsahuje čo najviac % tuku. V supermarketoch bývajú väčšinou pri ázijských potravinách. Ďalej budeme potrebovať horkú čokoládu. Čím viac percentnú tým lepšie. Väčšina z bežne dostupných horkých čokolád neobsahuje mlieko ani mliečnu bielkovinu.
Z jednej vetvičky si otrháme listy mäty a nakrájame ju na väčšie kusy. V malom hrnci si zohrejeme kokosové mlieko do ktorého pridáme nakrájané lístky mäty a malú štipku soli. Z horáku ho odstavíme tesne pred tým než začne vrieť. Horkú čokoládu si nalámeme na drobné kúsky do teplovzdornej misky alebo do druhého hrnca a cez sitko na ňu vylejeme zohriate mlieko, tak aby sa nám tam nedostali listy. Misku zakryjeme utierkou a necháme približne 2 minúty, aby sa čokoláda roztopila.
Kuchynskou stierkou opatrne premiešame roztopenú čokoládu až nám vznikne jemný čokoládový krém. Pri izbovej teplote necháme vychladnúť a po vychladnutí krém zakryjeme potravinovou fóliou alebo ho preložíme do uzatvárateľnej nádoby a dáme približne na hodinu do chladničky. Krém by mal byť stuhnutý a držať svoj tvar.
Pred tým než vyberieme krém z chladničky si pripravíme misku do ktorej vysypeme kakao. Z krému pomocou lyžičky tvarujeme guličky, ktoré obalíme v kakau. Pracujeme rýchlo pretože čokoládová hmota by sa teplom našich rúk roztopila. Necháme uložené v chladničke a vyberáme tesne pred jedením.
Pokiaľ si chcete ešte chuť vylepšiť pri zohrievaní mlieka do neho môžete nasypať štipku škorice alebo vanilkového extraktu.