Čo je aquafaba?
Aqafaba
je malý zázrak z plechovky. Tento zaujímavý názov je odvodený z latinského
aqua (voda) a faba (strukoviny). Ak ste doteraz vylievali nálev z cícera
nabudúce si ho skúste odložiť. Tekutina, ktorá ostane po namáčaní alebo varení
rôznych strukovín sa dá skvelo využiť ako náhrada za vajíčka.
V čom je aquafaba výnimočná od ostatných náhrad vajec? Vajíčka si v koláčoch a iných receptoch ľahko nahradíme banánom, škrobom, chia semienkami, ľanom, kupovanými náhradami (ktoré mi prídu zbytočné) alebo ich pri pečení tortového korpusu či bábovky môžeme úplne vynechať a nič sa nestane.
Avšak pri niektorých receptoch to bez vajíčok nejde. Napríklad pri takých pusinkách, makarónkach či pavlovej torte. Banán alebo rozomleté chia semienka sú síce skvelou náhradou v ceste avšak sneh ako z bielku z nich nikdy mať nebudeme. A práve v tom je veľká výhoda takzvanej aquafaby, že sa z nej dá vyšľahať hmota podobná snehu z bielkov.
AKO SPRÁVNE POUŽÍVAŤ AQAFABU?
1 polievková lyžica aquafaby - 1 vaječný žĺtok (cca 15 ml)
2 polievkové lyžice aqafaby - 1 vaječný bielok (30 ml)
3 polievkové lyžice - 1 cele vajce (45)
Využiť ju môžeme v sladkých aj slaných receptoch. Jej chuť závisí od toho či sme si kúpili cícer, ktorý je v slanom alebo v nesolenom náleve. Aby nám pekne držala svoj tvar aj po upečení je dobré ju šľahať spolu s lyžicou cukru a minimálne 10 minút.