Bryndzové halušky

27.06.2019

Ktorý správny Slovák by nepoznal toto jedlo? Niekto má rád halušky s kapustou, iný zasa preferuje bryndzu a ďalší ich je rád samotné alebo s vajíčkom. V tomto recepte je napísané ako si doma pripravíte chutnú náhradu za bryndzové halušky. Aj keď tie s klasickou bryndzou som nikdy nemala rada, vegan bryndzových halušiek sa neviem dojesť.

 

Na halušky budeme potrebovať:

zemiaky 1 kg

  • hladká múka 250 g
  • soľ
  • čierne korenie

Na vegan bryndzu budeme potrebovať:

  • tofu biele/údené 2 ks
  • kyslá smotana 1 ks
  • sojakrém 1 ks
  • cibuľa 1 ks
  • citrón 1 ks
  • lahôdkové droždie 1 pl
  • čierne korenie

Zemiaky umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme približne 1 polievkovú lyžicu soli, štipku čierneho korenia a múku. Múku pridávame podľa potreby až kým nebude cesto príliš tekuté ale bude mať takú konzistenciu, že keď cez neho prejdeme vareškou cesto sa ihneď nezleje dokopy.

Do väčšieho hrnca nalejeme vodu a počkáme kým nezačne vrieť. Keď voda zovrie môžeme začať cez haluškovač postupne pridávať cesto. Zamiešame a halušky z vody vyberieme až keď začnú plávať na hladine. Scedíme ich, ochladíme studenou vodou a odložíme do misky.

Existuje veľké množstvo spôsobov na výrobu vegan domácej bryndze. Najrýchlejší a najjednoduchší spôsob ako si vyrobiť nátierku podobnú bryndze, je zmiešať v miske sojakrém z črievka (Lunter) pridať šťavu z citrónu, čierne korenie a štipku soli. Tento spôsob preferujem, keď som už naozaj hladná a nechce sa mi pripravovať zložitejšiu bryndzu. 

Na výrobu zložitejšej a chuťovo viac podobnej tradičnej bryndze budeme potrebovať 2 balíky bieleho tofu, môžeme použiť 1 biele a 1 údené, 1 kyslú sójovú smotanu alebo kyslý sójový jogurt (napr. Joya), 1 črievko sojakrému, 1 malú cibuľu, lahôdkové droždie, lyžičku citrónovej šťavy, štipku čierneho korenia a soľ podľa chuti.

Tofu rozdelíme rukou alebo vidličkou na menšie kúsky, cibuľu nakrájame nadrobno a všetky ostatné ingrediencie vložíme do mixéra a rozmixujeme do hladka. Po rozmixovaní podľa potreby ešte dochutíme a dáme aspoň na pol hodinu do chladničky.

Na vrch halušiek môžeme použiť opražené údené tofu alebo tempeh, ktoré nakrájame na drobné kúsky a opražíme dozlatista na troche oleja. 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky